IKKE lad mobilen om natta

Derfor bør du ikke lade mobilen når du sover

imagesEr du en av dem som setter mobilen til lading ved siden av sengen når du legger deg?

Det kan i verste fall være livsfarlig, advarer utrykningsleder i Nærøy brannvesen, Fred Erik Moen.

– Ikke lad mobilen ved eller i sengen. Mobilen kan bli så varm at den tar fyr, og den vil da utskille giftig røyk. Den røyken er så skadelig at du kan sovne inn for godt før du merker noe, sier Berge.

Sørg også for å kun bruke orginalladere som er kjøpt derfor fra autoriserte produsenter.

Unge på verstingtoppen

I 2014 ble det rapportert over 2500 boligbranner i norske hjem, ifølge Direktoratet for Samfunnssikkerhet. Mange branner er forårsaket av overoppheting eller feil bruk av ladere.

Likevel trosser vi advarslene om å lade nattestid. Hele tre av ti nordmenn lader mobilen hver eneste natt.

Det er også den yngre delen av befolkningen som lader mest. Drøyt halvparten av de mellom 18 og 29 år bruker natten til å lade. Det uroer oss i Nærøy brannvesen.

– Folk bør lade når de er våkne og har mobilen under oppsyn. Vi har sett flere eksempler på at mobilladere blir overopphetet.

Finn en trygg plass

Hvis du absolutt må lade om natten, bør du tenke deg på hvor du plugger i laderen, oppfordrer Fred E. Moen i Nærøy brannvesen.

– Finn en trygg plass med røykvarsler i nærheten. Legg telefonen på et ikke-brennbart underlag og sørg for god lufting rundt både mobiltelefon og lader. Kjøkkenbenken er et eksempel på et velegnet sted for lading. Det å lade ved hjelp av en lang skjøteledning på en pute er derimot et eksempel til skrekk og advarsel, sier Fred.

Foreldre må ta ansvar

Han mener foreldre bør passe bedre på at ikke smarttelefonen blir til en dum brannfelle om natten.

– Barn og spesielt tenåringer tar som oftest mobilen eller annet småelektrisk med seg i sengen. Vi oppfordrer alle foreldre til å ta en sikkerhetsrunde hver kveld for å sjekke at ikke barnas mobil, nettbrett eller pc står koblet i en lader nær sengen, sier Fred.

– Sørg for å ha skikkelig utstyr og kjøp derfor orginalladere fra autoriserte produsenter. Det selges svært mange billige mobilladere på nettet, men langt i fra alle av disse er sikre. Hvis laderen koster 50 kroner bør det ringe en bjelle.